Care sunt beneficiile pentru sanatate ale ovazului?

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale ovazului?

0 Shares
0
0
0

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale ovazului?Persoanele care pun pret pe alimentatie, cu sigueanta isi doresc sa manance zilnic un mic dejun cu ovaz. Aceasta cereala care este consumata in mod obisnuit ca optiune pentru micul dejun vine la pachet cu mai multi nutrienti.

Fibra dietetica (beta-glucanul fiind cea mai importanta) si mineralele prezente in ovaz ajuta la evitarea a numeroase afectiuni periculoase precum boli de inima, diabet, obezitate si chiar cancer. De asemenea, imbunatatesc sanatatea pielii si parului.

Dat fiind faptul ca in cazul in care mancati zilnic un mic dejun cu ovaz puteti avea multe beneficii pentru sanatate, am ales sa va prezentam cateva dintre cele mai importante beneficii ale ovazului in cele ce urmeaza.

  1. Imbunatatirea sanatatii cardiace

Ovazul contine o fibra puternica numita beta-glucan care ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Beta-glucanul este cea mai importanta componenta a fibrei solubile din ovaz, si este deosebit de importanta dat fiind faptul ca reduce colesterolul rau, fara a afecta nivelul colesterolului bun.

Antioxidantii din ovaz (avenantramide si acizi fenolici) functioneaza impreuna cu vitamina C pentru a preveni oxidarea LDL, care poate provoca si boli de inima.

Taratele de ovaz contin si vitamina E, un alt nutrient pentru sanatatea inimii. Mai interesant, taratele de ovaz contin mai multe fibre (15 la 26 la suta) decat faina de ovaz (7 la suta). Intr-un studiu, aportul de tarate de ovaz a fost legat de o scadere de 12% a colesterolului total mediu.

Conform unui alt studiu realizat de catre specialistii australiani, fibra de ovaz este mai eficienta in reducerea nivelului de colesterol decat fibra de grau. De asemenea, studiul afirma ca faina de ovaz sau tarata pot reduce intr-adevar riscul de boli cardiovasculare.

Taratele de ovaz ajuta, de asemenea, la blocarea absorbtiei acelor substante din intestin care pot contribui la boli de inima.

Conform Scolii Medicale Harvard, ovazul este cea mai buna forma de cereale integrale pentru a scadea nivelul colesterolului. Conform unui raport al Universitatii din Wisconsin Madison, beta-glucanul care este exclusiv al ovazului, actioneaza de asemenea ca o substanta chimica sanatoasa pentru inima.

  1. Ajutor in tratamentul diabetului

Ovazul are un indice glicemic scazut, iar continutul ridicat de fibre care se regaseste in aceste cereale, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, datorita faptului ca ovazul este bogat in fibre, este digerat incet.

Alimentele care sunt digerate rapid pot provoca varfuri rapide de zahar din sange, ceea ce face dificila gestionarea varfurilor de zahar din sange. Faina de ovaz face continutul stomacului mult mai gros, fiind astfel sa digerata lent. Conform unui studiu, faina de ovaz poate chiar sa reduca si dozele de insulina.

Conform unui studiu, consumul de ovaz are un efect pozitiv asupra glucozei si a profilurilor lipidice in ceea ce priveste pacientii cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, s-a descoperit ca beta-glucanii din ovaz reduc concentratiile de glucoza din sange la consum.

Numeroase studii au sugerat de asemenea, ca ovazul sau alimentele imbogatite cu ovaz pot scadea semnificativ hiperglicemia postprandiala. De asemenea, trebuie facuta precizarea ca nu toate tipurile de ovaz sunt bune. Stati departe de soiurile aromate sau instantanee – acestea sunt incarcate cu zahar si ofera contrariul a ceea ce cautati.

  1. Poate ajuta la calmarea constipatiei

Deoarece faina de ovaz este bogata in fibre, aceasta poate ajuta si la ameliorarea constipatiei. De asemenea, s-a constatat in urma unor cercetari faptul ca ovazul creste greutatea scaunelor, tratand astfel constipatia. Micul dejun cu ovaz poate juca chiar un rol protector impotriva cancerului colorectal.

Intr-un alt studiu, s-a constatat ca tarata de ovaz imbunatateste constipatia si biodisponibilitatea B12 la adultii in varsta.

Acestea sunt 3 exemple de beneficii pentru sanatate ale consumului de ovaz. Alegeti sa mancati in fiecare zi un mic dejun cu ovaz, si veti avea parte de aceste beneficii pentru sanatate. Puteti manca budinca din fulgi de ovaz, sau ovaz cu merisoare si cocos, sau ovaz cu ciocolata si ananas; iar acestea sunt doar cateva exemple.

0 Shares