“Brad natural sau brad artificial de Craciun” este una dintre discutiile anuale ale persoanelor preocupate de alegerile ce trebuie facute de sarbatori.
Intr-un studiu recent compania Ellipsos din Canada a evaluat ciclul de viata al celor doua tipuri de brazi, incercand sa ofere o solutie acestei dileme. Raportul a analizat modul in care brazii afecteaza sanatatea omului, calitatea mediului din ecosisteme, schimbarile de clima si resursele disponibile.
Utilizat mai multe Craciunuri, bradul artificial are potentialul de a diminua in mod semnificativ impactul asupra mediului inconjurator. Studiul subliniaza ca este nevoie de cel putin 20 de ani pentru ca un brad artificial sa devina mai prietenos cu mediul decat unul natural.
In anul 2010 o comparatie asemanatoare solicitatea de Asociatia Americana a Brazilor a estimat ca este nevoie de doar 8-9 ani de folosire pentru ca brazii artificiali sa aiba o rentabilitate ecologica echivalenta cu cea a bradului natural.
Cercetatorii arata ca alegerea intre brazi naturali si brazi artificiali nu este similara cu a alege intre bine si rau, si amprenta carbonica a bradului de Craciun este aproape insignifianta comparativ cu emisiile de carbon din fiecare an produse de familiile americane normale.
Pentru a putea face fata concurentei impuse de brazii artificiali, mai multe departamente de cercetatori din domeniul forestier de la universitati din toata lumea si-au dedicat timpul pentru a perfectiona brazii naturali. Un exemplu poate fi Universitatea din Carolina de Nord, unde cercetatorii si-au dat tot interesul pentru a imbunatati genetic brazii, axandu-se pe procesul de crestere, pe rezistenta acestora la boli si pe calitatea lor.
Majoritatea oamenilor utilizeaza brazi artificiali datorita simtului responsabilitatii in ceea ce priveste protejarea mediului incojurator. Ideea de a taia an de an cate un brad ii intristeaza pe multi. Comoditatea, costul, dar si impactul asupra mediului sunt alte motive pentru care oamenii aleg brazi artificiali in detrimentul celor naturali.
Tinand cont de climatul economic din prezent brazii artificiali sunt foarte atragatori pentru companii, ca si investitie, si reduc costurile sarbatorilor de iarna.
Un alt avantaj oferit de bradul artificial este ca nu trebuie udat tot timpul si nu lasa mizerie in urma.
Si brazii naturali pot fi reciclati si mai exact pot fi transformati in compost. Brazii naturali devin in acest fel mai prietenosi cu mediul decat varianta lor artificiala. Compostarea este procesul in urma caruia copacii, frunzele, lemnul si fructele se descompun si se transforma in ingrasamant pentru sol.
Daca brazii de Craciun crescc in pepiniere special create cu scopul acesta, nu exista riscul aparitiei unei defrisari masive pentru ca in locul brazilor taiati sunt plantati alti braduti. Cand sunt in pepieniera brazii sunt tratati cu fertilizatori si pesticide care au un impact negativ asupra solului.
In ceea ce priveste bradul artificial acesta este facut din PVC, un material nu foarte prietenos cu mediul, care nu este biodegradabil. Tinand insa cont de faptul ca un brad artificial poate fi folosit pe o perioada indelungata, si ca un brad natural trebuie sa creasca timp de 16 ani pentru a putea fi utilizat ca si brad de Craciun, concluzia este ca bradul artificial este mult mai prietenos cu mediul decat bradul natural.