Obezitatea omoara de trei ori mai multe persoane decât malnutriția la scara mondiala

0 Shares
0
0
0

Obezitatea omoara de trei ori mai multe persoane decât malnutriția la scara mondialaConform unui studiu internațional asupra stării sanatatii la nivel mondial, publicat in The Lancet, obezitatea ar omori de trei ori mai mult decât malnutriția. Culese din 187 de tari in total, aceste date dezvăluie acest paradox al sanatatii: in momentul actual, in lume, se moare mai mult din cauza mâncatului prea mult, decât mâncatului mai puțin decât este necesarul.

„In 20 de ani, am trecut de la o lume in care oamenii sufereau de malnutriție la o lume in care persoanele suferă de boli legate de o alimentație prea grasa si prea bogata.”, afirma unul din autorii studiului, doctorul Majid Ezzati, președinte al Global environment health de la Imperial College din Londra, in Daily Telegraph.

Obezitatea a omorât 3,4 milioane de persoane in 2010

In acești ultimi 20 de ani, lupta contra foamei in tarile din sud a cunoscut un succes considerabil. Mortalitatea datorata malnutriției a scăzut cu doua treimi după 1990, adică mai puțin de un milion de decese în 2010.

În schimb, în toate țările nordice, obezitatea a fost responsabila pentru moartea a 3,4 milioane de persoane în 2010. Această cifră reprezintă aproape dublul victimelor ucise de malnutriție infantila.

De reținut că multe țări în curs de dezvoltare încep, de asemenea, să fie afectate de flagelul obezității. Cu toate acestea, această cifră nu trebuie să ne facă să uităm că toată omenirea a câștigat zece ani de speranța de viața intre 1970 si 2010 (12 ani mai mult pentru femei, comparativ cu 11 ani pentru bărbați).

9 milioane de decese pe an datorate hipertensiunii  arteriale

În plus față de boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip II, boli legate de obezitate, experții arata cu degetul cifrele suparatoare ale hipertensiunii arteriale.

Pe barometrul factorilor de risc de deces, aceasta a sărit de la a patra la prima poziție între 1990 și 2010. Aceasta reprezinta cauza a aproape 9 milioane de decese pe an.

Alte cifre revelatoare în acest raport, tutunul și alcoolul.

Cu aproape 6,3 milioane de decese în 2010, fumatul a trecut de la a treia la a doua poziție în clasamentul factorilor de risc de moarte. La rândul său, alcool a provocat moartea a aproape 4,9 milioane de persoane.

Obiectivul principal al acestui studiu periodic intitulat Globen Burden of Diseases și pus în aplicare la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este de a stabili o imagine a stării de sănătate la nivel mondial. Diferitele cauze de deces precum și evoluția bolilor sunt evaluate aici intr-o maniera exhaustiva de-a lungul tuturor regiunilor globului.

0 Shares