Cel mai bun televizor – calitatea imaginii

0 Shares
0
0
0

Atunci cand cumparati un televizor trebuie sa fiti atent la o multime de aspecte, dar calitatea imaginii este unul din cele mai importante lucruri. Pot exista diferente semnificative intre diverse modele.

Exista mai multi factori care contribuie la o calitate buna a imaginii, dar ne vom referi in cele ce urmeaza la Darkness si rezolutie.

1. Darkness (pentru Screen Surface). Cu cat ecranul este mai intunecat cu atat mai bine pentru ca televizorul poate sa produca o imagine cu contrast ridicat. Un televizor nu poate produce o nuanta de negru mai inchisa decat ecranul insusi. Drept urmare, televizoarele care au ecrane “verzui” sau “Gri” produc imagini cu contrast scazut.

Daca vreti sa cumparati un televizor LCD, uitati-va la nivelurile de negru atunci cand este pornit. Daca televizorul este LED/ LCD, verificati daca exista “iluminare spot” in colturi sau neregularitati in niveluri negre de la suprafata ecranului.

2. Rezolutia displayului. Acesta este probabil cel mai cunoscut factor de determinare a calitatii imaginii. Rezolutia ecranului exprimata in linii pentru televizoarele CRT sau pixeli pentru LCD, Plasma etc, arata cat de detaliata este o imagine pe care televizorul o poate afisa.

La televizoarele HDTV, rezolutia de 1080p (1920 x 1080) este standardul pentru rezolutia nativa a ecranului. Cu toate acestea, multe modele cu ecrane de 32 inch sau mai mici sau televizoare cu ecran plat mai slabe, rezolutia afisajului ar putea fi de 720p (de obicei exprimata in 1366 x 768 pixeli). De asemenea, la televizoarele Ultra HD, rezolutia afisajului este exprimata ca fiind 4K (3840 x 2160 pixeli).

Cel mai bine ar fi sa va uitati la televizor si sa vedeti daca imaginea este suficient de detaliata pentru dumneavoastra. In multe situatii, daca nu sunteti aproape de ecran, este posibil sa nu puteti afla diferenta dintre un televizor de 1080p si unul de 720p.

Cu toate acestea, in functie de sursa de continut si de acuitatea vizuala proprie, este posibil sa incepeti sa observati o diferenta incepand cu ecranele mai mari de 42 inch. La fel se intampla si cu ecranele 4K.

La prima vedere s-ar putea sa nu observati diferenta inte un televizor 4K si unul cu rezolutie 1080p, dar in functie de continut, distanta de asezare si acuitatea vizuala exista diferente notabile. Pentru multi utilizatori, diferenta dintre 1080p si 4K poate incepe sa fie vizibila incepand cu dimensiuni ale ecranului mai mari de 70 inch.

Capacitatea de scalare

In ceea ce priveste rezolutia ecranului, trebuie sa va uitati si la capacitatea de Scalare, care a devenit un parametru important dupa lansarea televizoarelor HDTV (720p, 1080i, 1080p) si Ultra HD TV (4k).

Scalarea se refera la procesul prin care un player TV, DVD sau BLu-Ray incearca sa elimine defectele dintr-o imagine video la rezolutie standard, astfel incat imaginea sa fie mai calitativa pe un televizor HD.

Dar nu toate televizoarele HD pot face acest lucru foarte bine. De asemenea, chiar si in cazul celei mai bune capacitati de scamare, este imposibil sa transformi ca prin magie imagininea de rezolutie standard intr-o imagine adevarata de inalta definitie.

Deci daca vreti sa cumparati un HDTV sau 4K Ultra HD, analizati cat de bine afiseaza ecranul atat cu continut de inalta definitie, cat si cu continut standard (pentru televizoarele 4K verificati cum se afiseaza rezolutiile de 1080p si altele mai mici).

Retineti ca daca veti cumpara un televizor 4K Ultra HD, cea mai mare parte a continutului pe care il veti viziona va fi scalat de la 1080p sau rezolutii mai mici. Dar azi exista destul continut 4K pentru astfel de televizoare. Desigur, pe masura ce ecranul este din ce in ce mai mare pe 1080p sau 4K Ultra HD, calitatea imaginilor de definitie standard va continua sa scada.

Cu siguranta calitatea imaginii este un factor extrem de important pentru cel mai bun televizor, asa ca faceti-va timp sa cititi informatii suplimentare despre acest parametru pentru modelul sau modelele pe care le vizati.

0 Shares