Share Button

Ce trebuie sa stim despre pietrele pretioase si semipretioase?Ideea ca unele pietre sunt pretioase, iar altele sunt doar pietre semipretioase este familiara pentru fiecare cumparator de pietre colorate.

In timp ce pietrele pretioase sunt pe merit celebre, distinctia conventionala dintre pietre pretioase si semipretioase este incarcata de mit si conceptii gresite.

O conceptie gresita comuna este ca, distinctia dintre pietre pretioase si semipretioase, este o inovatie recenta, datand doar din secolul al XIX-lea. Prima utilizare a termenului semipretioase a fost folosita pentru a da valoare comerciala mai mica decat valoarea unei pietre pretioase.

In Grecia antica, ametistul avea valoarea unei pietre pretioase.In prima jumatate a secolului al XIX-lea, ametistul a fost reclasificat ca piatra semipretioasa, dupa ce depozite mari au fost gasite in Brazilia si Uruguay. Introducerea termenului semipretioasa, in limba engleza, corespunde cu noile descoperiri de ametist.

Dintre toate pietrele pretioase, diamantul este inconjurat de cel mai mare mit. Este interesant faptul ca miturile sunt de origine, mai degraba moderne, decat antice. Din punct de vedere istoric, pietrele pretioase colorate, cum ar fi rubinul sau safirul, au avut valoare mai mare decat diamantul, deoarece diamantul  a fost deosebit de rar.

Dar in secolul XX, odata cu descoperirile foarte mari din Africa de Sud, s-a creeat o aprovizionare si mai abundenta de diamant, astfel incat, valoarea perceputa de acesta, a crescut pana la punctual in care este corect sa punem diamantul in partea de sus a listei de pietre pretioase. Oare ce s-a intamplat? Pietrele pretioase nu sunt mai valorose mai ales pentru raritate lor?

In secolul al XIX-lea, productia mondiala de diamant se ridica doar la cateva lire pe an. Dupa descoperirea imenselor cantitati de minereuri de diamant, din Africa de Sud, a aparut o supraabundenta de aprovizionare in raport cu cerinta, incat finantatorii britanici de la minele din Africa de Sud, au fost in pericol de a pierde investitia lor.

Solutia a fost de a crea puternicul cartel De Beers, acesta controland, pana in zilele noastre,productia si aprovizionarea de diamante din intrega lume. De Beers mentine , in acelasi timp si pretul ridicat al diamantelor de calitate, care nu sunt rare deloc.

De Beers a lansat, de asemenea, o campanie de publicitate care a durat zeci de ani, pentru a crea o asociere  intre diamante si dragoste, curtare si casatorie, sub sloganul “Diamantele sunt eterne”. Inelul de logodna cu diamant este in prezent considerat o parte esentiala a ritualului casatoriei.

Este greu de evitat concluzia ca pozitia speciala a diamantului ca o piatra pretioasa se datoreaza in mare economiei de monopol si ingineriei sociala.

In aceste zile un numar mare de pietre semi-pretioase, cum ar fi Demantoit granat, Tsavorite granat si tanzanite pot fi la fel de scumpe ca rubinul si safirul. Turmalina, spinel si  acvamarini au preturi foart ridicate.

In concluzie, este corect sa spunem ca distinctia dintre pitrele pretioase si semipretioase a devenit lipsita de sens.

Pietrele pretioase si semipretioase sunt cautate in prezent in special pentru proprietatile pe care le au asupra sanatatii si bunei functionari a organismului. Sunt recomandate in anumite terapii si acest lucru le face si mai populare.

There are no comments.

Leave a Reply