Share Button

Care este valoarea pamantului?Pamantul a fost dintotdeauna marea bogatie a oamenilor deoarece din roadele pamantului acestia isi castigau existenta. Insa, pamantul reprezenta mai mult decat mijloc de subzistenta, acesta facea diferenta intre oamenii liberi si cei dependenti (robi).

In prezent un teren de vanzare este perceput altfel, totusi credem ca este important sa cunoastem factorii care au determinat cresterea valorii acestuia in timp si stadiul de unde au pornit lucrurile in cursul istoriei.

Din punct de vedere economic, proprietatea funciara a reprezentat baza feudalismului. Pe baza structurilor feudale s-au diferentiat doua categorii de populatie sau doua clase sociale, si anume: proprietarii feudali si taranimea. Pe de alta parte, taranimea se impartea in alte doua categorii tarani liberi si tarani dependenti.

Diferenta dintre cei doi o facea tot pamantul: taranii liberi munceau pamantul boierilor, iar din roadele pe care le obtineau o parte revenea stapanului de drept. Cu alte cuvinte, boierul avea drept de posesiune si taranul drept de folosinta asupra delnitei. Un alt aspect este acela ca taranii liberi nu puteau instraina aceasta parcela de teren, puteau in schimb sa o lase mostenire urmasilor.

Taranii dependenti aveau o soarta mai nefericita in sensul ca erau obligati sa presteze munca gratuita pe pamantul stapanului, iar din terenul dat in folosinta lor dadeau a zecea parte din produse stapanului (sub forma dijmei), insa odata cu trecerea timpului pretentiile materiale ale stapanilor au crescut. Pe langa aceste obligatii trebuiau sa execute si alte treburi gospodaresti, iar in plus stapanii mai aveau asupra lor si o stapanire personala.

In mare parte, cam acestea erau raporturile care s-au stabilit in jurul pamantului. Dar sa nu credeti ca boierii, stapanii de terenuri funciare erau atotstapanitori . Acestia erau declarati vasali sau slugi domnitorului sau marelui voievod, care la randul lui era un mare boier.

Aceasta este o scurta povestioara din Istoria romanilor pe care cu totii am invatat-o in scoala gimnaziala. Coborand din masina timpului, observam ca unele tendinte s-au pastrat. Oamenii cu un venit peste medie si cei bogati cumpara terenuri si proprietati pentru ca ele le asigura un venit lunar substantial fara sa depuna efort. Mai mult decat o cheltuiala, cumpararea unui teren de vanzare este o investitie initiala.

Fie ca doriti sa il folositi in scop agricol (cum practicau stramosii nostri), fie ca investiti in construirea unei case sau al unui ansamblu comercial pe care hotarati sa il pastrati sau sa il dati in chirie, banii pe care i-ati investit se vor intoarce tot la dumneavoastra mai devreme sau mai tarziu.

Daca sunteti interesat de un teren de vanzare gasiti cele mai bune alternative decizionale pe site-ul http://afaceri-proprietati.com/teren-de-vanzare/ care va sta la dispozitie cu oferte de proprietati cu un mare potential de dezvoltare.

Anunturile sunt reinnoite periodic pe masura ce apar noi oferte din toate colturile tarii si la cele mai avantajoase preturi. Afaceri-proprietati.com mediaza procesul de vanzare-cumparare si va stau la dispozitie cu informatii si sfaturi care i-au facut sa se diferentieze pe piata.

Si pentru ca “pamantul romanesc este unul din cele mai frumoase si mai bogate din intreaga lume”, asa cum bine au observat C. Giurescu si D. Giurescu in cartea “Scurta istorie a Romanilor”, sa apreciem aceasta resursa epuizabila la adevarata sa valoare si sa investim in ceea ce conteaza.

There are no comments.

Leave a Reply